3…2…1… Gelukkig schooljaar!

Het eerste leerjaar! Al maanden keek mijn dochter ernaar uit. De laatste vakantieweek was het echt aftellen. De boekentas stond al sinds vrijdag klaar.
Zondagavond bij bedtijd somde ze vrolijk op dat ze zou leren lezen en rekenen. Dan verdween het enthousiasme plots en ze piepte met een bedrukt gezichtje: “Maar mama, ik kan eigenlijk niet goed schrijven.” “Dat hoeft ook nog niet schat, je gaat naar het eerste leerjaar om dat te leren.” “Maar gaat juf Ellen dan niet boos zijn?” “Natuurlijk niet, zij zal je helpen om het te kunnen.”
Sommige kinderen kijken enorm uit naar die eerste schooldag, voor anderen is het de start van een nieuwe opeenvolgende confrontatie met dingen die ze niet kunnen.
Voor onze bijlessen vertrekken we van hetgeen de kinderen wel kunnen. De o zo belangrijke succeservaringen. We rafelen de tussenstappen dan haarfijn uit en zoeken het geschikte materiaal en de goede methode om de kwelling weg te werken. De missie is uiteindelijk om onszelf overbodig te maken en ervoor te zorgen dat de kinderen zelf de goede technieken verwerven om aan de slag te kunnen.
“Ik denk dat we min dan pas in het tweede leerjaar gaan leren”, probeerde mijn dochter zichzelf nog verder gerust te stellen. Voorzichtig bracht ik haar aan dat ze ook min zou leren in het eerste leerjaar. Maar ik voegde eraan toe dat ze morgen nog niet alles moest kunnen. Ze zal immers tien maanden lang de tijd krijgen om alles te leren.
Tijd is kostbaar. Ook in het hoofd van de kinderen. De tijdsdruk (kun je het nu nog niet? Iedereen van de klas kan het behalve ik!) sluit – echt letterlijk – een deel van de hersenen af waardoor informatie minder goed verwerkt of opgehaald kan worden. We vinden het daarom belangrijk dat de kinderen zich hier op hun gemak voelen en geven hen rust, ruimte om te falen maar vooral de ruimte om te groeien.
Ze ging gerustgesteld slapen. Ik hoorde haar vannacht zelfs schaterlachen in haar slaap. Vanmorgen was ze opnieuw dolenthousiast.
Ik wens alle kinderen een gelukkig schooljaar toe, vol schatergelach.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

developedbywebmindz